Bezienswaardigheden in Bari

Bari is een mooie oude Italiaanse stad en regio waar veel te zien is. Er gaan dan ook vooral toeristen naartoe die niet zo zeer een zonvakantie willen. Het zijn vaak mensen die ook nog wat willen zien van de omgeving en wat mee willen krijgen van de cultuur van een stad of streek. Bari leent zich daar uitstekend voor. De stad heeft twee monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan. Dit zijn beschermde stadsgezichten die belangrijk zijn voor de geschiedenis van een land, streek of stad. Plaatsing op de Werelderfgoedlijst is de hoogste erkenning die een monument kan krijgen.

Het Castel del Monte

Castel del Monte is één van de monumenten in de provincie Bari die op de Werelderfgoedlijst staat. Het kasteel ligt in de plaats Andria in de regio Apulië waartoe ook Bari behoort. Het bijzondere aan het kasteel is dat alles achthoekig is. Dat geldt voor de zalen, de torens en het binnenplein. De plafonds en muren zijn bekleed Het met marmer. De reden waarom het kasteel is gebouwd is een beetje een raadsel. Er ligt geen slotgracht omheen en de poort kan niet echt goed worden verdedigd tegen vijanden. Dit maakt het niet waarschijnlijk dat Castel del Monte is gebouwd als verdedigingswerk. Het is wellicht ooit gebouwd als jachtslot, maar zeker is dit allerminst.

Trulli van Alberobello

Ook de trulli van Alberobello staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een trullo, het enkelvoud van trulli, is een typisch gebouwd huisje met een kegelvormig dak. Dit soort huizen zijn alleen te vinden in de regio Bari en dan met name in het dorpje Alberobello. Bij de bouw van deze huizen van kalksteen wordt, en ook dat is bijzonder, geen cement gebruikt. De eerste trulli werden gebouwd rond 1500. De reden dat er geen cement werd gebruikt is dat de huisjes dan ook snel weer konden worden gesloopt en elders weer opgebouwd. Bewoners kozen hier soms voor om te voorkomen dat er belastingen moesten worden betaald.

Basilica die San Nicola

In Bari staat de Basiliek van Sint Nicolaas. Sint Nicolaas is tevens de beschermheilige van de stad. Het gaat hier om dezelfde Sint Nicolaas van wie velen in Nederland en België zijn geboortedag vieren op vijf of zes december. De stoffelijke resten van Sint Nicolaas, bisschop in Myra tijdens zijn leven, werden door zeelieden overgebracht vanuit Myra naar Bari. De toenmalige abt liet daarop de Basiliek bouwen om de heilige Sint Nicolaas te eren. Hij kreeg daar zijn laatste rustplaats. Zijn geboortedag wordt in Bari zeer uitgebreid gevierd gedurende drie dagen, en wel van 6 tot en met 8 december. De crypte werd gewijd in 1089 door toenmalige paus Urbanus II. De basiliek zelf werd pas veel later voltooid en ingewijd in 1197. Jaarlijks bezoeken vele duizenden toeristen de basiliek van Sint Nicolaas in Bari.

Musea en historische gebouwen in Bari

Bari heeft een prachtig historisch centrum. Hier vind je karakteristieke huizen uit lang vervlogen tijden die doorgaans goed zijn onderhouden. Naast de basiliek ter ere van Sint Nicolaas zijn er nog meer mooie kerken te vinden die doorgaans vrij te bezoeken zijn. Verder heeft Bari twee musea. Er is een museum met schilderijen en beeldhouwwerken, de Pinacoteca Provinciale di Bari. Daarnaast vind je in Bari een museum voor hedendaagse kunst, het Museo d’Arte Contemporanea Polignano a Mare.

Tours in Bari

Zoek een lastminute Hotel in BariBooking.com